Molla Halil Kimdir?

Evliyanın büyüklerinden. Tefsir, fıkıh, hadis ve tasavvuf âlimi. İsmi, Halil Bin Hüseyin Es-Siirdi El-Ömeri'dir. 1750(H.1164) senesinde Bitlis yakınlarında Hizan'da doğdu. 1843 (H.1259) senesinde Siirt'te vefat etti. Kabri Siirt'te Şeyh Süleyman mezarlığında olup, ziyaret edilmektedir.

Tahsile başladığı sıralarda, babası Molla Hüseyin onu büyük âlim Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretlerinin huzuruna götürdü. Onun dua ve teveccühlerine mazhar oldu. Yaşadığı bölgenin âlimlerinden ilim öğrendi. En meşhur hocası Molla Mahmut Behdini hazretleriydi. Babasının ilminden de çok istifade etti.

Molla Halil Siirdi hazretleri, zamanındaki kıymetli âlimlerden ilim öğrenip akli ve nakli ilimlerde yetişip tasavvufta kemale erdikten sonra, pek çok kerametleri görüldü. Zamanın müftüsü ve asrın bir tanesi oldu. Siirt'te talebe yetiştirip kıymetli eserler yazmak ve insanlarla Allahü Tealanın yolunu göstermekle meşgul oldu. Pek çok talihli kimseler kendisinden feyz alıp, kalplerini Allahü Tealanın aşkıyla doldurarak, hallerini Resul-i Ekremin Sallallahü Aleyhi ve Sellem güzel ahlakı ile süslemekle şereflendiler.

Sözüne güvenilir kimselerden biri şöyle anlatır: Bu esnada İbrahim Hakkı hazretleri mübarek elini onun sırtına uzatıp;" Allahü Teala seni uzun ömür, çok ilim, Salih amel ile rızıklandırsın" diye dua etti.  Allahü Teala onun duası bereketiyle, ona uzun ömür, geniş ilim ve Salih amel ihsan etti. 96 yıl yaşadı. 

17.04.2015 2206